04-10-2019 – “Inside Europe: een reis van een kleinzoon terug naar de Holocaust”

“Zij was de grootmoeder die hij nooit heeft gekend. Marta Kattenburg-Goldstein. Geboren in Duitsland. Getrouwd met een Nederlander. Vermoord in het vernietigingskamp Sobibor in het door de nazi’s bezette Polen in april 1943.

Tot nu toe heeft de Canadese documentairemaker David Kattenburg weinig tastbare herinneringen gehad aan het leven en de dood van zijn grootmoeder. Afgelopen zomer reisde David naar Sliedrecht om erachter te komen hoe Marta nu wordt herdacht.”

Vrijdag 9 augustus 2019 bracht de in Winnipeg (Canada) wonende David Kattenburg een bezoek aan Sliedrecht. De plaats waar zijn grootmoeder in de oorlog als Joodse onderduikster werd opgepakt en weggevoerd om nooit meer terug te komen. Ze werd in april 1943 vermoord in Sobibor.

David werd die vrijdag door de bestuursleden van onze stichting in de Dijksynagoge ontvangen, waarna we diverse plaatsen bezochten waar al eerder Struikelstenen gelegd waren. De tour eindigde aan de Stationsweg waar aanstaande maandag 7 oktober 12 Struikelstenen gelegd gaan worden, onder andere voor Davids grootmoeder Marta Kattenburg-Goldstein.

David is inmiddels weer terug in Canada. Hij kan er maandag niet bij zijn, maar hij heeft in de aanloop naar maandag voor een radiostation in Canada de volgende werkelijk prachtige en zeer ontroerende rapportage gemaakt. Het luisteren meer dan waard!
Klik HIER om naar het audiofragment te gaan.