Voor wie

In 1942 zijn op vier adressen in Sliedrecht Joden opgehaald. In totaal werden 18 Joodse inwoners naar Duitsland getransporteerd. Ze zijn daar omgekomen in een concentratiekamp. Het gaat om de families Van Gelderen, Kleinkramer, Simon den Hartog en Hartog den Hartog.

Mejuffrouw Nederlof bood in haar woning aan de Stationsweg 32 clandestien onderdak aan Joden en moest dat in 1945 met de dood bekopen in concentratiekamp Ravensbrück.

Merwedegijzelaars
zijn slachtoffers van de vergeldingsrazzia van 16 mei 1944, waarbij honderden mannen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar werden opgepakt. Elf jonge inwoners van Sliedrecht keerden nooit meer terug: Barend de Bruin, Gerrit de Bruin, Teunis Ceelen, Klaas Görtemöller, Arie Kors Groeneveld, Pieter Harkema, Pieter van Hemert, Arie de Kluijver, Jacob van der Knaap, Gerrit van der Kreeft en Cornelis de Rek stierven in een Duits kamp. Voor meer informatie kunt u ook de website over de Merwedegijzelaars raadplegen.

Ook in Sliedrecht zaten op verschillende adressen onderduikers – volwassenen en kinderen –  die zijn opgepakt en niet meer terugkeerden: Rozette van Aals, Julia de Goede-Salomons, David de Goede, Hester Kattenburg-Fles, Martha Kattenburg-Goldstein, Vrouwtje de Raaij-deJong, Joseph de RaaijAntoinetta Rosenau-Fles, Bertje, Marleentje en Elly Sanders.